FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:
Culture and Creativity for the Western Balkans (CC4WBs)

Open Call for Proposals
Ref: CC4WBS001OR/2023

Question 1
Q: Please clarify "proposal must include at least two Western Balkans IPA Beneficiaries". Can there be 2      or more beneficiaries/organisations from ONE WB country, or must there be at      least two beneficiaries/organisations from TWO (or more) WB countries? 
A: The Lead Applicant and a minimum one partner must be established in two different WB IPA beneficiaries (please refer to eligibility at the following link (excluding Republic of Türkiye): https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/enlargement-policy/overview-instrument-pre-accession-assistance_en.
Question 2
Q: Are private entities (private cultural centres, faculties, theatres) eligible to apply for grants for organisations?
A: Private entities which earn profit are not entitled to apply in the role of Lead Applicant or Partner. Please refer to Chapter 2 Who can apply? of the Open Call for Proposals (Ref: CC4WBS001OR/2023) document. However, private entities which earn profit are eligible to be an Associate as explained in the Call. 
Question 3
Q: Can we use lump sums for some costs? 


A: The budget should be clearly presented, with detailed justifications for each budget line.
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[bookmark: _heading=h.gjdgxs]A: The budget should be clearly presented, with detailed justifications for each budget line. Lump sum may be applied to some extent (this is to be considered as an exception), but it is preferable that costs are described as much detailed as possible. If lump sum instead of unit cost is used, calculation should be provided how the applicant has come to this lump sum. 
Question 4
Q: What are the rules for weighting in-kind contribution in monetary terms?
A:  Transfer of in-kind contribution into monetary value should be done in accordance with local regulations and accounting rules linked to the recognition of value for the existing goods/assets. Methods used by an Applicant to determine unit costs should be based on an Applicant’s historical or actual accounting data. Costs declared will have to be backed by accounting or supporting documents upon the Contractor request. 
Question 5
Q: Do we have to prove how in-kind contribution has been weighed in monetary terms and what documents should be submitted as proof?
A: Yes. Costs can be declared as in-kind contribution only in the co-finance part of the budget form and will have to be backed by accounting or supporting documents upon Contractor’s request.
Question 6
Q: Should the Lead Applicant and Partner plan activities in more than one WB-IPA beneficiary?
A: Yes, please refer to the Open Call for Proposals document, Chapter 3.
Question 7
Q: Is there a limitation in sharing funds among partners on the project?
A: No, it depends on the agreement between Lead Applicant and Partner(s).
Question 8
Q: What if we cannot obtain the tax certificate in time due to the slow process of issuing the certificate by the Tax Administration? 
A: You are requested, in line with Section 8 of the Open Call for Proposals, to submit the tax certificate (as Annex 4) issued by tax administration. This procedure may vary across different WB-IPA Beneficiaries, so as the time is needed to obtain the relevant certificate, please timely plan and initiate the process      as soon as possible. 
Only in exceptional cases when you cannot obtain the certificate before the Open Call’s deadline, you are requested to submit rationale (text) along with the evidence that you have requested it and when you expect to receive it. 
Question 9
Q: How old should the Tax Administration certificate on payment of all due taxes be? 
A: The applicant may submit the certificate issued by the Tax Administration in January 2023 or later. 
Question 10
Q: While it is noted that Lead applicants and Partners must have been formed by December 1 2020, this is not noted next to the Associate category on the next page. Does the same date also apply to potential Associates? And is there any other guidance on the potential role of Associates?
A: No, Associates do not need to be established before December 1, 2020, since they do not receive funds from the Programme. However, if Associates are necessary, their role and contribution should be clearly explained in the project proposal.
Question 11
Q: What if an organisation is established in 2021 or later ? What role can we have?
A: Lead Applicant and/or partners must be established prior to December 2020. There is no such limitation for Associates. Please refer to Chapter      2 Who can apply?     
Question 12
Q: I would appreciate the information whether there will be another Open call for proposals (Culture and Creativity for the Western Balkans) during this year, or maybe the following year?
A: Another Open Call for Proposals within the programme CC4WBs will be published by mid-2024.
Question 13
Q:  Do we have to translate in English all necessary documentations which we are required to enclose?
A: The documents specified as Annexes (1-4) in the Call for Proposals, can be sent in the language of origin. No translation needed.
Question 14
Q: Since we are not supposed to share the files through ‘We Transfer’ or similar platforms subject to expiration, how can we share such large files? Via Google link perhaps?
A: You can zip files so that they do not exceed 35 MB. All files should not exceed 35 MB.
Question 15
Q:  Annex 1, Annex 2, Annex 3 and Annex 4 – are they all to be sent in PDF format? Or can they be sent in WORD?
A:  Annexes (1-4) should be scanned versions of the original documents.
Question 16
Q:  Form 3 Logical Framework form: At the top of the third and fourth columns (Sources of Verification; Assumptions and Risks) there are fields that look like envelopes. Are these just illustrations or are we expected somehow to fill these too?
A: The cells "Sources of Verification" and "Assumptions and Risks" must not be filled out in correspondence of the overall objective. Hence, they are blocked. You should not try to fill these out.
Question 17
Q: “Copy of the balance sheet and income statement for 2021 certified by a chartered accountant or authorised person, or equivalent“ is it only for Lead Applicant or all the partners?
A:  The “Copy of the balance sheet and income statement for 2021 certified by a chartered accountant or authorised person, or equivalent”, referred to as Annex 3 in the Open Call for Proposals, should be submitted for the Lead Applicant and the partner/s. 
Question 18
Q: Can in-kind contributions be the earnings of employees of the leader and partner?
A: Yes, as stated in      Chapter "5. Budget" in-kind contribution may include "professional services in the form of the time that employees spend on the implementation of activities". It is the Lead Applicant's and Partner's responsibility to ensure that in-kind contributions comply with the legally required tax and social security rules. 
Question 19  
Q: How do we list collaborators on the project? Do they only need to be mentioned in the application form or is it necessary to sign a cooperation agreement?
A: The roles and modalities of engagement for Partners and Associates are clearly stated in the Call for Proposals, Chapter "2. Who can apply?". In the application phase, the Lead Applicant and its partner/s are only required to submit a Partnership Statement, not an agreement. Regarding Associates, (or collaborators) it is only needed to explain their role in the Form 1 (Project Proposal) in the application phase.
Question 20
Q:  I would appreciate it if you could clarify for me a job shadowing position – should we engage a young professional to work with the project team member or creative industry experts?
A:  Yes, the job shadowing position should be covered by a student or a young graduate or a young professional, who is accessing the job market in the cultural and creative sector. The aim of this position is for the young profession to learn first-hand the requirements and the tasks needed by the job position, accompanying step-by-step the professional/expert. The job-shadowing position should be clearly budgeted in the project proposal and in the budget form.
Question 21
Q: I’d like to ask you if it is possible to include in the proposal an NGO that is not a WBs IPA Beneficiary and that will co-finance the envisaged percentage of the total costs.
A: The condition for eligibility for the Lead Applicant and Partner(s) is that they are established in one of the WB IPA beneficiaries. If co-funding is provided by other parties (outside of the region of Western Balkans), please refer to the role of Associates in the Call for Proposals, Section 2: Who can apply?

Question 22
Q: Can the associate partner be from another EU country, not from the WB IPA beneficiaries?
A:  Associates can be from EU country. They are not treated as partner in the proposal and cannot replace the role of a partner who needs to be from one of the WB IPA Beneficiary. Please refer to the following link for the list of Western Balkans IPA Beneficiaries (excluding Republic of Turkey): https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/enlargement-policy/overview-instrument-pre-accession-assistance_en
Question 23
Q: Can the associate partner be paid for a service it performs for project purposes, like expert fees or another type of service?
A: Associate can contribute to the implementation of project activities, can be budgeted and paid by applicant for delivery of a particular service within the scope of the project proposal and their engagement should be duly justified in the Form 1 Project Proposal.
Question 24
Q: Can one organization be a partner on two separate applications under the call Culture and Creativity for the Western Balkans (CC4WBs)?
A: Yes, the organization can apply as partner in more than one project proposal. Number of applications are not limited, but one applicant can potentially be awarded only with one project as a Lead Applicant and one project as a Partner, as stated in the Chapter 10 "Number of Project Proposals and Grants per Applicant".

Question 25
Q: I cannot find a relevant source telling me which are the countries considered as « WBs IPA Beneficiaries ». Could you please tell me which countries are concerned?
A: Please refer to the following link for the list of Western Balkans IPA Beneficiaries (excluding Republic of Turkey): https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/enlargement-policy/overview-instrument-pre-accession-assistance_en  
Question 26
Q: Is it allowed for the entire co-financing by the Applicant and its partners for this project to be in-kind?
A: Yes, co-financing can be entirely in-kind contribution. The Lead Applicant and / or its partner must indicate as exact as possible a value of in-kind contribution in the proposed budget and ensure that it complies with legally required taxes and rules. During the implementation of the project, costs declared will have to be backed by accounting or supporting documents upon the Contractor's request, according to the Lead Applicant's and / or its partner's internal rules and procedures and applicable legislation.
Question 27
Q: In case this project is implemented at the same time when project activities financed from another donor and/or international organization are implemented during that period, and the target group is already involved in that project, would that be an issue for acceptance of the project financed by this call?
A: It is eligible to target similar / same target groups as in other on-going projects. Please refer to the Chapter 6 "Non-eligible expenditures and/or activities under this Open Call for Proposals", stating that "financing regular activities of the Lead Applicant and/or its partner/s is an ineligible expenditure". Also, "activities that are identical in scope and nature to another EU-funded grant scheme where the Lead Applicant and/or partner(s) are already a Grant Beneficiaries" are ineligible.
Question 28
Q: Is it allowed for the entire in-kind contribution in the project to be provided by the Applicant's external company/collaborator?
A: In-kind contribution must be budgeted and explained. If the source of in-kind contribution is external to either Lead Applicant's or partner's source of funding, this must be clearly explained and justified as to the type of in-kind contribution that is necessary for the project implementation.
Question 29
Q: In our project we would like to involve independent experts (Cultural Entrepreneurs). They do not have a position within the Lead Organisation or Partner organisations and they are a legal residence within the Western Balkan (Serbia, Montenegro, Bosnia and Kosovo) region. In which of the Windows 1 or 3 (LOT 2) would this be allowed? And will the expert costs be able to be part of the Applicants budget, as they are not European?
A: In Thematic Window 1, the fees for experts can be budgeted in the Budget Form. 
Under TW 3/LOT 2, consultancy cost (fee) of European experts would be financed outside the grant scheme. However, all other related costs of the European experts (including travel, accommodation, etc.) should be budgeted in the Budget Form. Experts from the Western Balkans should be budgeted in the Budget Form. 
In order to select the most appropriate TW/LOTs for your proposal, please refer to the description of TW/LOTs provided in the Open Call for Proposals.
Question 30
Q: The project manager of the project is holding a European passport, can he still have the position within the Lead Organization (a NGO registered in Serbia) as a Project Manager?
A: Staff employed within the project must hold the legal right to perform their duties in the WB IPA Beneficiary where the applicant is locally registered. All legal taxes and duties related to the employment of staff should be paid according to applicable law.
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